Solni cvet

Najdragocenejši pridelek Piranskih solin je solni cvet, katerega drobni piramidarsti kristali bele do roza barve nastajajo le ob brezveterju, saj jih zmoti že najmanjši val. Ko pride čas pobiranje solnega cveta, jih v tankem sloju na površini solnih polj z največjo ljubeznijo solinarji nežno poberejo s posebej prirejeno mrežico, ki je vpeta v leseni okvir. Ker se solni cvet Piranskih solin odlikuje z veliko mero mineralov in s posebej izrazitim okusom ter vonjem, mu strokovnjaki kulinarike priznavajo, da kakovostno presega vrsto v svetu čisalnih sort "la fleur de sel."

Zato ga sladokusci in izvirne kuhinje vse bolj prepoznavajo ter uporabljajo kot nepogrešljiv dodatek, ki s svojim okusom harmonično dopolni jedi, ki se jih soli šele na krožniku. Le tako namreč jed pridobi okus in rahlo aromo teh krhkih kristalov. Solni cvet postavimo na naši jedilni mizi v ospredje, tako kot to storimo z najboljšim ekstra deviškim oljčnim oljem in balzamičnim kisom. Med poznavalci si namreč ustvarja položaj ene najboljših morskih soli na svetu in zaradi dolge tradicije pridelave, majhnega območja, na katerem ga pridelujejo z veliko vloženega dela, dobiva v sodobni kulinarki prav poseben značaj.

Projekt SOLJKE

Prijavite se na naše e-novičke