Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla (ZOP) je vrhunsko oljčno olje, ki se proizvaja izključno na območju slovenske in hrvaške Istre. Olje je pridelano, predelano in stekleničeno pod strogimi pravili, ki jih določa certifikacijski organ in omogoča sledljivost pridelka.
Olje je lahko pridelano iz domačih in udomačenih (lokalnih) sort oljk: Istrska belica, Leccino, Buga, Črnica, Maurino, Frantoio in Pendolino.
Za olje je značilna poudarjena grenkoba in pikantnost, ki izvirata iz najmanj 30 % deleža sorte Istrska belica, za katero je v optimalni zrelosti značilno, da vsebuje visoke vsebnosti biofenolov (naravnih antioksidantov).
Jedilno hladno stiskano oljčno olje višje kategorije pridobljeno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.
Povprečna hranilna vrednost | na 100 g |
Energijska vrednost | 3700 kJ/900 kcal |
Maščobe (od tega nasičene maščobe) | 100 g (16 g) |
Ogljikovi hidrati (od tega sladkorji) | 0 g (0 g) |
Beljakovine | 0 g |
Sol | 0 g |