Začini svoj maj z najboljšimi zeliščnimi solmi – izdelek meseca s 20 % popustom!

29.04.2025 / V rubriki Novice Nasveti Recepti Ponudbe

Maj prinaša prve tople dni, ko zrak zadiši po žaru, naravi in prijateljskih druženjih. Pikniki, sproščeni obroki na prostem in sveže sestavine kar kličejo po kakovostnih dodatkih – in prav tukaj naše zeliščne soli s soljo Piranskih solin resnično zasijejo.


Zakaj izbrati naše zeliščne in dimljeno sol?

Osnova vseh mešanic je ročno pridelana, nerafinirana morska sol iz Piranskih solin. Nastaja na Petoli - edinstveni mikrobiološki podlagi - ki je na Piranskih solinah prisotna že več kot 700 let. Prav petola je ključ do popolnega in nezamenljivega okusa naših soli. 

Vsaka zeliščna mešanica ohranja čistost in naravni značaj – brez umetnih arom. Vse okuse oblikujejo skrbno izbrana zelišča in odličen značaj najboljše soli na svetu.

Petola je edinstven mikrobiološki svet, ki ga naši solinarji vsako leto z ljubeznijo negujejo na dnu kristalizacijskih bazenov. Ta skrbno varovan naravni proces omogoča nastajanje bele, prvinske morske soli z prav posebno bogatim in zaokroženim okusom.


Okus, ki ga potrjuje tudi znanost

Raziskava Ryote Kataoke (2022) je pokazala, da soli iz Piranskih solin vsebujejo več glutaminske kisline – enega ključnih virov umami okusa – kot primerjane soli. Ta lastnost je neposredno povezana s petolo. Na njej se ustvarja kontinuiran biofilm, bogat z eksopolisaharidi in drugimi organskimi snovmi, ki odločilno prispevajo k kvaliteti soli s Piranskih solin.


Naša sol ni zgolj slana, 

prinaša nepredstavljivo globino, prefinjenost in naravni umami,

ki jedi povzdignejo na višjo raven.

5005 piranska sol označba porekla


Začimbna sol Mediteran

Mediteranska mešanica soli s Piranskih solin in rožmarina, origana, bazilike, šetraja, majarona in sušenega paradižnika prinaša vonj in okus Sredozemlja na vaš krožnik. V stekleni posodici se skriva 75 g skrbno izbrane in naše najbolj priljubljene zeliščne mešanice.

Uporaba: Idealna za pečeno zelenjavo, testenine, meso na žaru, focaccio in mariniranje sirov.

5531 začimbna sol mediteran 75g

Namig iz naše kuhinje:  Mediteranska maslena polenta

150 g polente

600 ml vode

1 žlica masla

1 žlica Začimbne soli Mediteran

30 g naribanega parmezana

Polento skuhamo v vodi, primešamo maslo, sol in parmezan. Postrežemo še toplo kot prilogo. Lahko pa jo tudi ohladimo v pekaču, narežemo na poljubne oblike in hrustljavo popečemo na žaru.



Začimbna sol za ribe

Osvežilna kombinacija soli s Piranskih solin in rožmarina, črnega popra, limonine trave, peteršilja in limonine lupine, popolna za ribe in morske jedi. Steklenička vsebuje 75 g zeliščne mešanice s soljo.

Uporaba: Odlična za začinjanje rib, morskih sadežev, rižot z morskim pridihom ali osvežilnih marinad.

5532 začimbna sol za ribe

Ideja za uporabo: Limonin namaz za ribe

200 g creme fraiche

1 žlica limoninega soka

1 čajna žlička Začimbne soli za ribe

naribana limonina lupina

Vse sestavine zmešamo v svilnato gladek namaz. Postrežemo ga ob pečeni ribi ali preprosto na hrustljavih popečenih kruhkih.


Začimbna sol za meso

Bogata mešanica soli s Piranskih solin in šetraja, timijana, rožmarina, origana, majarona in komarčka za popolno začinjeno meso. Steklena embalaža vsebuje 75 g te vsestranske mešanice.

Uporaba: Odlična za mariniranje govedine, jagnjetine, svinjine ali pripravo domačih klobas in burgerjev.

5533 začimbna sol za meso

Okusna ideja: Sočni svinjski medaljončki z zeliščno skorjico

500 g svinjskih filejev (medaljonov)

2 žlici Začimbne soli za meso

1 žlica gorčice

3 žlice drobtin

2 žlici naribanega parmezana

2 žlici oljčnega olja

vejica svežega rožmarina za okras

Medaljončke začinimo z Začimbno soljo za meso in na hitro opečemo na vroči ponvi z obeh strani (po 2 minuti). Premažemo jih z gorčico, nato pa jih povaljamo v mešanici drobtin in parmezana. Spečemo jih v pečici pri 180 °C (8–10 minut), da ostanejo sočni, navzven pa lepo zapečeni. Postrežemo z vejico rožmarina in sezonsko zelenjavo.


Začimbna sol s sušenim paradižnikom

Intenziven okus na soncu sušenih paradižnikov, ki skupaj s soljo piranskih solin ustvarijo pravo eksplozijo arom. Steklenička vsebuje 40 g te izjemno okusne mešanice.

Uporaba: Za solate, testenine, focaccio, omake, jajčne jedi, začinjanje sirnih plošč in še mnogo drugega. 

5527 začimbna sol paradiznikom

Hitro in okusno: Paradižnikov masleni namaz

100 g mehkega masla

2 žlici sesekljanih sušenih paradižnikov

1 čajna žlička Začimbne soli s sušenim paradižnikom

Maslo stepemo, dodamo sesekljane paradižnike in sol. Namažemo na svež kruh ali krekerje. Dober tek!


Začimbna sol z baziliko

Sveža in nepogrešljiva kombinacija bazilike in soli s Piranskih solin, ki navduši z vonjem po sredozemskem poletju. Zeliščna sol je pakirana v 40 gramsko stekleno embalažo.

Uporaba: Za solate, testenine, pečeno zelenjavo, pice, bruschette, vse kar diši po Mediteranu.

5528 zacimbna sol baziliko

Osvežilno: Poletna bazilikina solna granita

250 ml sveže stisnjenega paradižnikovega soka

1 čajna žlička Začimbne soli z baziliko

nekaj lističev sveže bazilike (po želji)

ščep sladkorja (po okusu)

Paradižnikov sok zmešamo z bazilikino soljo, po potrebi rahlo osladimo. Prelijemo v plitvo posodo in damo v zamrzovalnik. Vsake pol ure z vilicami premešamo, da nastane drobljena ledena tekstura. Postrežemo kot osvežilen poletni prigrizek ali predjed ob svežem kruhu.


Začimbna sol z rožmarinom

Osnovna mešanica soli s Piranskih solin in rožmarina, ki je nepogrešljiva v vsaki kuhinji. Pakirana je v 55 g priročnem steklenem kozarčku.

Uporaba: Sol z rožmarinom odlično poudari okus pečenega mesa, pečene zelenjave, pic, focacce, testenin in omak, primerna pa je tudi za pripravo marinad in aromatičnih krušnih izdelkov, saj med peko sprošča značilno sredozemsko aromo in pomaga ustvariti hrustljavo skorjico.

5529 začimbna sol rozmarin

Ob kozarcu dobrega vina: Grisini z rožmarinovo soljo, parmezanom in olivnim oljem

250 g vlečenega testa

2 žlici olivnega olja

1 čajna žlička Začimbne soli z rožmarinom

1 žlica svežega rožmarina, drobno sesekljanega

1 žlička mletega črnega popra 

50 g naribanega parmezana

Vlečeno testo razvaljamo na tanko in ga narežemo na trakove dolžine približno 20 cm. Na vsak trak nanesemo malo olivnega olja, posujemo s rožmarinovo soljo, svežim rožmarinom in poprom in po želji potresemo z naribanim parmezanom. Trakove testa previdno zvijemo v spiralo ali prepletemo. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180°C približno 12-15 minut, dokler niso lepo zlato-rjavi in hrustljavi. Postrežemo tople kot prigrizek ali ob druženju ob kozarcu vina.


Dimljena sol

Čista sol s Piranskih solin, nežno dimljena na lesu češnje, brez umetnih arom, za edinstven okus po dimljenem. Pakirana je v stekleni 75 g embalaža.

Uporaba: Dimljena sol poudari okuse in jedem daje poseben karakter, zato jo lahko uporabite pri žaru za mariniranje mesa, pri ribjih jedeh, pečeni zelenjavi, solatah, jajcih, juhah, enolončnicah, prigrizkih, slanih pecivih in celo v koktajlih, kot je Bloody Mary.

5539 dimljena groba sol

Slasten predlog: Dimljena solna karamelna omaka

100 g sladkorja

50 g masla

100 ml smetane

1/2 čajne žličke dimljene soli

Sladkor karameliziramo, vmešamo maslo in smetano, nato dodamo dimljeno sol. Odlično za prelive čez sladice.


Začinite maj z najboljšo soljo na svetu

Za razliko od mnogih morskih soli ima sol s Piranskih solin zaradi edinstvenega postopka pridelave polnejši in bogatejši okus. Posebnost naših zeliščnih mešanic je prav v izboru soli, ki zaradi kristalizacije na petoli razvije naravni umami ton.

Petola ni le del naše zgodovine, temveč skozi stoletja nespremenjeno srce in ključ edinstvenega okusa soli s Piranskih solin. Ni zgolj tanka mikrobna plast na dnu kristalizacijskih bazenov – je duša naše soli, izvor njenega okusa in temelj več kot 700-letne tradicije.


Naj bodo vaši pikniki, večerje in druženja še bolj posebni, 

z našo soljo bodo vaše kulinarične mojstrovine preprosto boljše!

Okusite razliko in izkoristite 20 % popust na vse naše zeliščne in dimljeno sol.


Ponudba velja v spletni trgovini in na naših prodajnih mestih, do konca meseca maja oz. do razprodaje zalog!



Projekt SOLJKE

Prijavite se na naše e-novičke