Maj prinaša prve tople dni, ko zrak zadiši po žaru, naravi in prijateljskih druženjih. Pikniki, sproščeni obroki na prostem in sveže sestavine kar kličejo po kakovostnih dodatkih – in prav tukaj naše zeliščne soli s soljo Piranskih solin resnično zasijejo.
Zakaj izbrati naše zeliščne in dimljeno sol?
Osnova vseh mešanic je ročno pridelana, nerafinirana morska sol iz Piranskih solin. Nastaja na Petoli - edinstveni mikrobiološki podlagi - ki je na Piranskih solinah prisotna že več kot 700 let. Prav petola je ključ do popolnega in nezamenljivega okusa naših soli.
Vsaka zeliščna mešanica ohranja čistost in naravni značaj – brez umetnih arom. Vse okuse oblikujejo skrbno izbrana zelišča in odličen značaj najboljše soli na svetu.
Petola je edinstven mikrobiološki svet, ki ga naši solinarji vsako leto z ljubeznijo negujejo na dnu kristalizacijskih bazenov. Ta skrbno varovan naravni proces omogoča nastajanje bele, prvinske morske soli z prav posebno bogatim in zaokroženim okusom.
Okus, ki ga potrjuje tudi znanost
Raziskava Ryote Kataoke (2022) je pokazala, da soli iz Piranskih solin vsebujejo več glutaminske kisline – enega ključnih virov umami okusa – kot primerjane soli. Ta lastnost je neposredno povezana s petolo. Na njej se ustvarja kontinuiran biofilm, bogat z eksopolisaharidi in drugimi organskimi snovmi, ki odločilno prispevajo k kvaliteti soli s Piranskih solin.
Naša sol ni zgolj slana,
prinaša nepredstavljivo globino, prefinjenost in naravni umami,
ki jedi povzdignejo na višjo raven.
Začimbna sol Mediteran
Mediteranska mešanica soli s Piranskih solin in rožmarina, origana, bazilike, šetraja, majarona in sušenega paradižnika prinaša vonj in okus Sredozemlja na vaš krožnik. V stekleni posodici se skriva 75 g skrbno izbrane in naše najbolj priljubljene zeliščne mešanice.
Uporaba: Idealna za pečeno zelenjavo, testenine, meso na žaru, focaccio in mariniranje sirov.
Namig iz naše kuhinje: Mediteranska maslena polenta
150 g polente
600 ml vode
1 žlica masla
1 žlica Začimbne soli Mediteran
30 g naribanega parmezana
Polento skuhamo v vodi, primešamo maslo, sol in parmezan. Postrežemo še toplo kot prilogo. Lahko pa jo tudi ohladimo v pekaču, narežemo na poljubne oblike in hrustljavo popečemo na žaru.
Začimbna sol za ribe
Osvežilna kombinacija soli s Piranskih solin in rožmarina, črnega popra, limonine trave, peteršilja in limonine lupine, popolna za ribe in morske jedi. Steklenička vsebuje 75 g zeliščne mešanice s soljo.
Uporaba: Odlična za začinjanje rib, morskih sadežev, rižot z morskim pridihom ali osvežilnih marinad.
Ideja za uporabo: Limonin namaz za ribe
200 g creme fraiche
1 žlica limoninega soka
1 čajna žlička Začimbne soli za ribe
naribana limonina lupina
Vse sestavine zmešamo v svilnato gladek namaz. Postrežemo ga ob pečeni ribi ali preprosto na hrustljavih popečenih kruhkih.
Začimbna sol za meso
Bogata mešanica soli s Piranskih solin in šetraja, timijana, rožmarina, origana, majarona in komarčka za popolno začinjeno meso. Steklena embalaža vsebuje 75 g te vsestranske mešanice.
Uporaba: Odlična za mariniranje govedine, jagnjetine, svinjine ali pripravo domačih klobas in burgerjev.
Okusna ideja: Sočni svinjski medaljončki z zeliščno skorjico
500 g svinjskih filejev (medaljonov)
2 žlici Začimbne soli za meso
1 žlica gorčice
3 žlice drobtin
2 žlici naribanega parmezana
2 žlici oljčnega olja
vejica svežega rožmarina za okras
Medaljončke začinimo z Začimbno soljo za meso in na hitro opečemo na vroči ponvi z obeh strani (po 2 minuti). Premažemo jih z gorčico, nato pa jih povaljamo v mešanici drobtin in parmezana. Spečemo jih v pečici pri 180 °C (8–10 minut), da ostanejo sočni, navzven pa lepo zapečeni. Postrežemo z vejico rožmarina in sezonsko zelenjavo.
Začimbna sol s sušenim paradižnikom
Intenziven okus na soncu sušenih paradižnikov, ki skupaj s soljo piranskih solin ustvarijo pravo eksplozijo arom. Steklenička vsebuje 40 g te izjemno okusne mešanice.
Uporaba: Za solate, testenine, focaccio, omake, jajčne jedi, začinjanje sirnih plošč in še mnogo drugega.
Hitro in okusno: Paradižnikov masleni namaz
100 g mehkega masla
2 žlici sesekljanih sušenih paradižnikov
1 čajna žlička Začimbne soli s sušenim paradižnikom
Maslo stepemo, dodamo sesekljane paradižnike in sol. Namažemo na svež kruh ali krekerje. Dober tek!
Začimbna sol z baziliko
Sveža in nepogrešljiva kombinacija bazilike in soli s Piranskih solin, ki navduši z vonjem po sredozemskem poletju. Zeliščna sol je pakirana v 40 gramsko stekleno embalažo.
Uporaba: Za solate, testenine, pečeno zelenjavo, pice, bruschette, vse kar diši po Mediteranu.
Osvežilno: Poletna bazilikina solna granita
250 ml sveže stisnjenega paradižnikovega soka
1 čajna žlička Začimbne soli z baziliko
nekaj lističev sveže bazilike (po želji)
ščep sladkorja (po okusu)
Paradižnikov sok zmešamo z bazilikino soljo, po potrebi rahlo osladimo. Prelijemo v plitvo posodo in damo v zamrzovalnik. Vsake pol ure z vilicami premešamo, da nastane drobljena ledena tekstura. Postrežemo kot osvežilen poletni prigrizek ali predjed ob svežem kruhu.
Začimbna sol z rožmarinom
Osnovna mešanica soli s Piranskih solin in rožmarina, ki je nepogrešljiva v vsaki kuhinji. Pakirana je v 55 g priročnem steklenem kozarčku.
Uporaba: Sol z rožmarinom odlično poudari okus pečenega mesa, pečene zelenjave, pic, focacce, testenin in omak, primerna pa je tudi za pripravo marinad in aromatičnih krušnih izdelkov, saj med peko sprošča značilno sredozemsko aromo in pomaga ustvariti hrustljavo skorjico.
Ob kozarcu dobrega vina: Grisini z rožmarinovo soljo, parmezanom in olivnim oljem
250 g vlečenega testa
2 žlici olivnega olja
1 čajna žlička Začimbne soli z rožmarinom
1 žlica svežega rožmarina, drobno sesekljanega
1 žlička mletega črnega popra
50 g naribanega parmezana
Vlečeno testo razvaljamo na tanko in ga narežemo na trakove dolžine približno 20 cm. Na vsak trak nanesemo malo olivnega olja, posujemo s rožmarinovo soljo, svežim rožmarinom in poprom in po želji potresemo z naribanim parmezanom. Trakove testa previdno zvijemo v spiralo ali prepletemo. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180°C približno 12-15 minut, dokler niso lepo zlato-rjavi in hrustljavi. Postrežemo tople kot prigrizek ali ob druženju ob kozarcu vina.
Dimljena sol
Čista sol s Piranskih solin, nežno dimljena na lesu češnje, brez umetnih arom, za edinstven okus po dimljenem. Pakirana je v stekleni 75 g embalaža.
Uporaba: Dimljena sol poudari okuse in jedem daje poseben karakter, zato jo lahko uporabite pri žaru za mariniranje mesa, pri ribjih jedeh, pečeni zelenjavi, solatah, jajcih, juhah, enolončnicah, prigrizkih, slanih pecivih in celo v koktajlih, kot je Bloody Mary.
Slasten predlog: Dimljena solna karamelna omaka
100 g sladkorja
50 g masla
100 ml smetane
1/2 čajne žličke dimljene soli
Sladkor karameliziramo, vmešamo maslo in smetano, nato dodamo dimljeno sol. Odlično za prelive čez sladice.
Začinite maj z najboljšo soljo na svetu
Za razliko od mnogih morskih soli ima sol s Piranskih solin zaradi edinstvenega postopka pridelave polnejši in bogatejši okus. Posebnost naših zeliščnih mešanic je prav v izboru soli, ki zaradi kristalizacije na petoli razvije naravni umami ton.
Petola ni le del naše zgodovine, temveč skozi stoletja nespremenjeno srce in ključ edinstvenega okusa soli s Piranskih solin. Ni zgolj tanka mikrobna plast na dnu kristalizacijskih bazenov – je duša naše soli, izvor njenega okusa in temelj več kot 700-letne tradicije.
Naj bodo vaši pikniki, večerje in druženja še bolj posebni,
z našo soljo bodo vaše kulinarične mojstrovine preprosto boljše!
Okusite razliko in izkoristite 20 % popust na vse naše zeliščne in dimljeno sol.
Ponudba velja v spletni trgovini in na naših prodajnih mestih, do konca meseca maja oz. do razprodaje zalog!