Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo spletno storitev, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.


Ni vsaka sol Piranska sol – zakaj je sol iz Sečoveljskih solin izjemna

03.10.2025 / V rubriki Novice Nasveti Ponudbe

....predstavljajte si kristal soli, ki se nežno raztaplja in razkriva polnost okusa... 

...trenutek, ko jed zares zaživi...


Sol je ena najstarejših in nepogrešljivih sestavin naše prehrane, ki jo vsakodnevno dodajamo jedem. Ne le zaradi slanosti, saj z njo poudarimo ravnovesje in harmonijo okusov.

Večina kuhinjskih soli, ki jih najdemo na trgovinskih policah, je rafinirana. To pomeni, da so iz nje odstranjeni naravno prisotni minerali in običajno dodana sredstva proti sprijemanju. Vedno več ljudi ceni naravne, ročno pridelane nerafinirane morske soli, za katere trdijo, da imajo boljši okus. Toda zakaj so tako posebne?


Piranska sol: 

več kot le začimba


Sol iz Krajinskega parka Sečoveljske soline ni običajna sol. Stoletja izkušenj in ročne pridelave, vpliv posebne mikrobiološke podlage - petole, ter njena mineralna sestava ustvarjajo kristale s prefinjenim, uravnoteženim okusom, ki ga v primerljivih soleh težko najdemo.


GaveroSol


Dnevni vnos soli: 

priporočila WHO in prednosti naravne morske soli


Povprečen odrasli Slovenec dnevno zaužije približno 10 gramov soli, kar je skoraj dvakrat toliko, kot priporočajo strokovnjaki. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da odrasli zaužijejo največ 5 gramov soli na dan (približno ena čajna žlička), saj tako zmanjšamo tveganje za bolezni srca in ožilja.

Ker je vnos soli pogosto prekomeren, je še toliko pomembneje izbrati kakovostne vire, ki tudi v manjših količinah prinesejo polnost in globino okusa. Tako lahko uživamo v uravnoteženih obrokih, ne da bi se odrekli kulinaričnemu doživetju.

Čeprav Piranska sol vsebuje bogat spekter mineralov, nanjo ne smemo gledati kot na vir mineralov – te moramo pridobiti iz uravnotežene prehrane. Njena prava vrednost je v nežnem in polnem okusu, s katerim obogati vsako jed!


Rafinirana ali nerafinirana sol: 

razlike v okusu in kakovosti


Proces rafinacije soli temelji na odstranjevanju mineralov in drugih primesi, s čimer se povečajo vsebnosti natrijevega klorida (NaCl). Nastane sol enotne teksture, ki se hitro raztaplja, a hkrati izgubi naravno prisotne minerale, kot so magnezij, kalcij in kalij.

Medtem ko rafinirane soli ponujajo zgolj osnovno slanost in za njih večina trdi, da gre za soli brez značaja, nerafinirane morske soli – med katere prištevamo tudi soli iz Sečoveljskih solin – ohranjajo večplasten značaj, ki v okus jedi vnaša svojstveno dimenzijo.

Slovenski pravilnik o kakovosti jedilne soli opredeljujeo različne vrste soli: rafinirana sol vsebuje skoraj izključno natrijev klorid, medtem ko nerafinirana morska sol ohranja naravne minerale in mikroelemente. Posebno pa opredeljuje tudi Solni cvet, kot vrsto površinsko kristalizirane jedilne morske soli.


Tradicionalna pridelava soli

Krajinskem parku Sečoveljske soline


Na južnem robu Piranskega zaliva se morska voda že več kot 700 let ujema v plitve bazene. Solinarji jo s skrbno negovanimi metodami pretvarjajo v kristale, ki so rezultat sožitja človeka z naravo.

Sečoveljske soline niso zgolj proizvodni prostor, temveč kulturna krajina, prepletena z življenji ljudi in dom številnim zaščitenim rastlinskim ter živalskim vrstam.


PobiranjeSoliZjutraj


Solinarstvo: 

700 let tradicije


Čeprav sol kristalizira poleti, na solinah pravimo, da se ta dela pozimi. Takrat namreč solinarji skrbijo za nasipe, kanale, lesene dele in predvsem za petolo, biološko-mineralno podlago kristalizacijskih bazenov. Ta omogoča kristalizacijo čiste in kakovostno morske soli. Le celoletna skrb zagotavlja, da se v poletnih mesecih oblikujejo popolni kristali, ki jih pobiramo ročno, z uporabo tradicionalnih orodji.


Piranska sol, Solni cvet in Tradicionalna morska sol: 

tri dragocenosti Sečoveljskih solin


  • Solni cvet (Fleur de sel): najnežnejši sloj soli, ki kristalizira na površini slanice in je idealna izbira za dosoljevanje ali za jedi, ki jih ne kuhamo. Solni cvet je sol izjemnega okusa, z nižjo nasipno težo in posebej krhkimi in hitro topnimi kristali, ki jih ni potrebno mleti in poskrbijo za pravo eksplozijo okusa. 
  • Piranska sol: bogatejša z minerali, njen okus gurmani opisujejo kot kompleksen in uravnoteženZa njeno pridelavo potrebujemo daljše časovno obdobje stabilnega sončnega vremena, ki zagotavlja optimalno koncentracijo morske vode in pripravljenost kristalizacijskih bazenov. Odlična za vse vaše kulinarične mojstrovine
  • Tradicionalna morska sol: pridelana po istih postopkih kot Piranska sol, a z nekoliko nižjo mineralno vsebnostjo. Odlična za vsakodnevno kuho.


5243 set morskih sol


Piranska sol:

z minerali najbolj bogata sol iz Sečoveljskih solin


Med različnimi vrstami soli iz Sečoveljskih solin je Piranska sol z minerali najbolj bogata. Raziskava, objavljena leta 2013 v Acta Chimica Slovenica, izpostavlja da ima Piranska sol višje vsebnosti magnezija kot tradicionalna sol in solni cvet, hkrati pa ohranja optimalno ravnovesje kalcija, kalija in drugih koristnih mineralov.

Če vas mineralna sestava Piranske soli zanima natančneje, vas vabimo k branju celotnega znanstvenega prispevka tukaj.


5005 piranska sol označba porekla


Umami v Piranski soli:

izjemen okus soli s Piranskih solin


Raziskava Ryota Kataoke (2022) se osredotoča na umami in skuša opredeliti izvor izjemnega okusa soli s Piranskih solin. Povezuje ga z aminokislinami in njohovim vplivom na okus. Raziskava poleg vpliva mineralne sestave izpostavlja še drug pomemben aspekt, ki oblikuje okus soli s Piranskih solin. Temeljno vprašanje raziskave je bilo zakaj ravno tukaj pridelana sol razvija tako posebnen zaokroženost, ki ni zgolj slanost. Odgovor najde ravno petoli.

Petola je skrbno negovana skrivnost Sečoveljskih solin. Sestavljajo jo mikroorganizmi in minerali, ki v času kristalizacije morske soli ustvarjajo aminokisline, med njimi glutaminsko kislino - naravni vir umamija. Zaradi nje je okus soli s Piranskih solin uravnotežen ter bogat in oplemeniti vsako jed kjer jo uporabimo. Poleg Sečoveljskih solin se je kristalizacija soli na petoli ohranila samo še v bližnjih Sturnjanskih solinah.


Umami je kvintesenca okusa, subtilna, a globoka nota, ki jedem dodaja občutek zaokroženosti in nam pa občutek zadovoljstva pri vsakem grižljaju.


Piranska sol ZOP:

zaščita porekla in kakovosti


LogoZOP


Piranska sol ima zaščiteno označbo porekla (ZOP), kar pomeni, da je njena kakovost priznana tudi na evropski ravni. ZOP zagotavlja, da so vsi koraki pridelave – od pretoka morske vode do priprave bazenov in ročnega pobiranja kristalov – strogo nadzorovani in skladni z uradno specifikacijo ter geogfrafskim območjem Piranskih solin.

V Sloveniji je Piranska sol edini izdelek med solmi, ki nosi ZOP, kar potrjuje njeno avtentičnost in spoštovanje stoletne tradicije solinarstva. Evropska uredba zagotavlja, da je označba porekla zaščitena na evropski ravni, kar preprečuje zamenjave ali poneverbe.


Zakaj izbrati Piransko sol


Soli s Piranskih solin niso le začimba – so zgodba o morju, soncu in ljudeh, ki znajo prisluhniti naravi. Njihova mineralna sestava in vpliv petole ustvarjajo kristale, ki razvijajo globok, poln in prefinjen okus.

Izbor Piranske soli ZOP pomeni več kot kakovostno sol – je poklon stoletni tradiciji, vaš prispevek k ohranjanju kulturne in naravne krajine Sečoveljskih solin, ter hkrati zagotovilo za bogat in uravnotežen okus, ki blesti v vsaki jedi.


5005 piranska sol označba porekla

Privoščite si najbolje s Piranskih solin, 

v mesecu oktobru Piranska sol ZOP 1 kg po 20 % znižani ceni. 

Preizkusite jo sedaj!


SOL JE MORJE, KI NI MOGLO NAZAJ NA NEBO.





Projekt SOLJKE

Prijavite se na naše e-novičke