Milan Rijavec (1922- 2018) "LEPOTA"

07.04.2023 / V rubriki Novice

Vabimo vas, da se nam v petek, 14. aprila 2023 ob 18. uri pridružite na odprtju nove razstave v Casermi v Krajinskem parku Sečoveljske. Tokrat bomo razstavili dela akademskega slikarja in nagrajenca Prešernovega sklada Milana Rijavec (1922-2018). Razstava »Lepota«, znanega kolorista in mojstra akvarela, se v veliki meri posveča motivom naravne krajine. Izbor slik je pripravila slikarjeva vnukinja Nataša Rijavec. Povezovala jo bo Lina Šoper Rijavec, vnuk avtorja Aljoša Rijavec pa bo otvoritev spremljal na klavirju. 

O RAZSTAVI
Razstavljeni so izključno akvareli iz različnih časovnih obdobij. Druži jih lepota, bežna in nežna. Tako naravna kot umetna. Lepota kot nekaj univerzalnega, splošnega, brez česar ni življenja, tako kot ne bi bilo življenja brez dreves. Motivika je dvojna. Razstavljena so drevesa kot simbol življenja, modrosti, blagostanja in rasti. Dopolnjuje jih nekaj slik plovil. Same ladje od nekdaj veljajo za simbol miru, upanja, moči, življenja in smrti. Akvarelna tehnika, na videz lahkotna in minljiva, pa hkrati v nas pušča globoke sledi in prebudi najmočnejša čustva, prav tako kot srečanje z mogočno naravo.

O AVTORJU
Milan Rijavec se je rodil leta 5. 6. 1922 v Bruni vasi pri Mokronogu. Prva leta je preživel v Krmelju. Osnovno šolo je obiskoval v Šentjanžu na Dolenjskem. Leta 1933 se je vpisal v nižjo gimnazijo v Ljubljani. Leta 1937 se je vpisal na učiteljišče. V tem času je začel slikati akvarele. Prvi zgled jo dobil pri očetu, ki je bil tudi amaterski slikar. Na začetku vojne je bil v petem letniku učiteljišča.
Rijavčev medvojni opus je bil uničen. Po osvoboditvi je končal peti letnik učiteljišča in se vpisal na novoustanovljeno akademijo za likovno umetnost. Študiral je pri profesorjih Francetu Miheliču, Slavku Pengovu in Gabrijelu Stupici. Leta 1949 je diplomiral in jeseni nastopil službo likovnega pedagoga v Trbovljah.
Leta 1950 se je vpisal na slikarsko specialko, ki pa je zaradi bolezni ni zaključil. Bil je eden od ustanoviteljev slikarske kolonije Izlake-Zagorje in l. 1963 društva zasavskih likovnikov RELIK. Tako kolonija kot društvo likovnikov obstajata še danes.
Po upokojitvi je lahko ves čas posvetil slikanju. Leta 1971 se je preselil v Ljubljano, kjer je živel do svoje smrti. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.
Po stalnih krajših obiskih Istre, je vanjo vsakoletno za daljše obdobje začel zahajati v osemdesetih. Ob teh obiskih je ogromno slikal.

Umrl je septembra leta 2018 v Ljubljani.

Projekt SOLJKE

Prijavite se na naše e-novičke