Kmalu bomo spet rekli: GREMO V SOL!

01.06.2024 / V rubriki Novice Ponudbe

Poletje se nezadržno bliža in znova prihaja nam najljubši, hkrati pa tudi najbolj intenziven del leta: čas kristalizacije soli. Ko na solinah rečemo GREMO V SOL, mislimo na prav posebno obliko praznovanja, kjer si roke podajajo tradicija, narava in starodavna znanja, ki se tukaj prenašajo iz roda v rod.

V duhu tega praznovanja smo se odločili, da vam v mesecu juniju kot izdelek meseca ponudimo 20% popust na Zeliščno sol rožmarin, ki je popolno zlitje okusne, ročno pridelane morske soli in te vsestranske aromatične dišavnice. 

POKRAJINA, KJER SE JE NEKOČ DAVNO USTAVIL ČAS

Takoj ob vstopu v Krajinski park Sečoveljske soline nas prevzame prav poseben občutek brezčasnosti. Pred nami se razprostre očarljiva pokrajina, kjer so svoje zatočišče našle številne rastlinske in živalske vrste. 

Območje je v naravovarstvenih krogih znano predvsem po pticah in je od leta 1993 vpisano na seznam mednarodno pomembnih mokrišč pod okriljem Ramsarske konvencije, od leta 2004 pa je v sklopu Nature 2000 vključeno v evropsko omrežje posebnih varstvenih območij.

Soline so ne glede na to prvenstveno kulturna pokrajina, saj sta jih skozi stoletja izoblikovali tako narava kot človeška roka. V podjetju SOLINE Pridelava soli d.o.o. se tega dobro zavedamo in predano nadaljujemo s starodavno prakso ročnega pobiranja morske soli. Ta je zaradi svojega izjemnega okusa cenjena pri gurmanih širom sveta.

Podjetje SOLINE Pridelava soli d.o.o., ki upravlja s Krajinskim parkom Sečoveljske soline, je zavezano k ohranjanju okolja in kulturne dediščine pridelave soli. Naše metode so trajnostne in tudi zato podpirajo biotsko raznovrstnost območja. Z izbiro naših izdelkov ne uživate le v soli najvišje kakovosti, temveč tudi podpirate ohranjanje tega edinstvenega naravnega bisera in večstoletne tradicije pridobivanja soli, ki je kot živa mojstrovina pomemben del naše nesnovne kulturne dediščine.

MORSKE SOLI S SEČOVELJSKIH SOLIN

PIRANSKA SOL

Piranska sol je groba, nerafinirana morska sol, znana po višji vsebnosti mineralov, med njimi velja izpostaviti zlasti višje povprečne vsebnosti magnezija. Leta 2005 je bila kot izdelek z označbo geografskega porekla (ZOP) prepoznana v Sloveniji ter leta 2014 še na evropskem nivoju

Piranska sol je sol vrhunske kakovosti, pridobivamo pa jo lahko samo v izredno sušnih poletnih obdobjih, ki slanici dovoljujejo doseganje najvišje gostote. To vrsto soli zmorejo pridelati le najbolj izkušeni in predani solinarji.

5005 piranska sol označba porekla

TRADICIONALNA MORSKA SOL

Tradicionalna morska sol je na voljo v obliki grobe nerafinirane nejodirane in fine jodirane morske soli. Ta se sicer proizvaja po enakih metodah kot Piranska sol, vendar se od nje ločuje po nekoliko drugačnem razmerju mineralov ter nekoliko nižji povprečni vsebnosti magnezija.

Tradicionalno sol ponujamo tudi v naših izvrstnih začimbnih mešanicah. Izbirate lahko med začimbno mešanico Mediteran, mešanico za ribe ali meso. Poleg tega ponujamo tudi kombinacije soli s sušenim paradižnikom, baziliko in rožmarinom, ter naravno dimljeno morsko sol.

5213 tradicionalna morska sol groba     5214 tradicionalna morska sol fina

SOLNI CVET

Solni cvet se pogosto označuje za najokusnejšo med vsemi solmi, pridobiva pa se lahko zgolj ob posebnih vremenskih pogojih, ko se na površju slanice v kristalizacijskih bazenih zalesketa tanka in krhka plast prav posebnih kristalov.

Solinarji jih pazljivo poberejo z zgolj temu namenjenimi orodji. Pridelamo ga v neprimerljivo manjših količinah kot prej omenjene grobe soli.

Solni cvet je še posebej cenjen zaradi edinstvene teksture in subtilnega, kompleksnega okusa. Ne uporabljamo ga med kuho, pač pa z njim začinimo hladne jedi oziroma že pripravljeno hrano. Jedem dodaja nežno hrustljavost in poudarja okuse v jedeh.

6004 Solni cvet steklenicka

Ali ste vedeli, da je sol s Piranskih solin med najbolj okusnimi solmi na svetu ter da imamo za to celo znanstveni dokaz? Leta 2022 je japonski raziskovalec Ryota KATAOKA izvedel študijo na 35 primerih jedilnih soli z vsega sveta in ugotovil, da so med njimi soli s Piranskih solin najokusnejše. To je pripisal višjim vsebnostim glutaminske kisline (umami okus) ter to povišano vrednost pripisal tradicionalnemu postopku pridobivanja soli v Piranskih solinah. Celoten znanstveni članek je na voljo tukaj.

OKUSITE RAZLIKO

Ne glede na to, ali ste profesionalni ali domači kuhar, lahko z uporabo soli s Sečoveljskih solin vašo kuho nadgradite z neprekosljivimi okusi. Piranska sol, tradicionalna morska sol in solni cvet, vsaka s svojimi lastnostmi, povzdignejo prav vsako jed. 

Odkrijte bogato dediščino in izjemen okus naših ročno pridelanih morskih soli ter vključite brezčasno tradicijo Piranskih solin v vaše vsakodnevne kulinarične mojstrovine.

Samo v mesecu juniju si lahko po posebnem 20% popustu privoščite našo zeliščno sol rožmarin. Ne zamudite te časovno omejene priložnosti in svoje jedi izboljšajte s to aromatično mediteransko kombinacijo. Akcija velja do razprodaje zalog.

5529 začimbna sol rozmarin


Sol je morje, ki ni moglo nazaj na nebo.Projekt SOLJKE

Prijavite se na naše e-novičke