Boris Selan "SIMBOLIKA IN EROS"

10.06.2023 / V rubriki Novice

Ta petek, 16. 6. 2023, vas ob 19. uri vljudno vabimo na otvoritev razstave v naši galeriji Caserma, v osrčju Krajinskega parka Sečoveljske Soline. Tokrat nas bo s svojimi likovnimi mojstrovinami, zbranimi pod naslovom »SIMBOLIKA IN EROS«, znova navdihoval priznani umetnik Boris Selan.

 
Boris Selan je tako v Sloveniji, kot tudi širše, dobro poznan likovni ustvarjalec. Umetnostna zgodovinarka Monika Ivančič Fajfar je nekje zapisala: »Slikarska dela Borisa Selana kažejo dobro poznavanje zgodovine umetnosti, zlasti tistih smeri zgodnjega dvajsetega stoletja, ki so popolnoma spremenile pogled na slikarstvo in usodno vplivale na njegov kasnejši razvoj. Avtor združuje različne prvine, ki so jih v slikarstvo vpeljali kubizem, fauvizem, futurizem in ekspresionizem na čelu z velikimi mojstri, kot so Pablo Picasso, Henri Matisse, Umberto Boccioni in Franz Marc.« Ravno tako kot Ivančič Fajfarjeva, ga tudi kustosi priznane galerije Agora (Manhatann, New York), kjer je avtor razstavljal v letu 2012, opisujejo kot drznega ustvarjalca, ki v svojih oljih popolno obvladuje barvo, formo in kompozicijo. Gre za dela, ki oživljajo kubistične prikaze in jih lahko vzporejamo z deli Duchampa, Picassa in slogom artdeco zgodnjega dvajsetega stoletja.

Večer bosta s kratko predstavitvijo slikarja in njegovih del ter z avtorsko glasbo ne temo razstavljenih del obogatila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Nuša Podgornik, ter umetnostni zgodovinar, glasbenik in skladatelj Lado Jakša.

Razstava bo na ogled od 17. junija do 22. julija 2023 med 9. in 20. uro.

Vabljeni!Projekt SOLJKE

Prijavite se na naše e-novičke